Wat kost een DJ?

Van helemaal niks tot wel 50.000 euro voor een avond! Wat een DJ kost is uiteraard afhankelijk van wat voor soort DJ u zoekt. Veel DJ’s tegenwoordig draaien bijvoorbeeld uitsluitend house muziek. Organiseert u dus een houseparty, dan zou dat een  optie zijn. In dit segment zijn er werkelijk ontelbaar veel DJ’s te vinden. Letterlijk in alle leeftijden, van 6 tot 86 is de house in al zijn varianten wereldwijd ongekend populair.

Omdat er door DJ’s leuk mee kan worden gemixt en de apparatuur om te starten letterlijk bij de Bart Smit kan worden gekocht is iedereen tegenwoordig een DJ.

Het bestand lijkt op een piramide. Aan de onderkant giga veel ‘huis tuin en keuken’ DJ’s die het leuk vinden om met muziek bezig te zijn. En zelfs voor niks komen draaien op een leuk feestje. Dan is er een breed middenkader van lokale en nationale helden die veel in clubs en op festivals draaien. Deze dj’s worden meestal per set van 1 of 2 uur geboekt. De kosten liggen overal van een paar honderd euro tot ongeveer 2000 euro per uur. Dan is er uiteraard de absolute, internationale crème de la crème. De top van de piramide. De Carl Cox’en, Armin van Buuren’s van deze wereld. De bedragen waar deze supersterren mee naar huis gaan zijn astronomisch. Afhankelijk van de grootte van het feest kunnen de sommen oplopen van een paar duizend tot zomaar 50.000 euro voor een paar uur ‘draaien’!

Wat kost een DJ_Tiesto
Tiesto; inmiddels goed voor ruim 75 miljoen!

Verjaardag of feest DJ?

Even terug naar de realiteit. De meeste mensen zullen Armin of Tiesto zelden booken op hun verjaardagsfeest of 25 jarig huwelijk. Dat is niet alleen vanwege de kosten. Maar vooral ook omdat deze vrienden alleen (commerciële) house muziek draaien. In mijn ervaring vinden de meeste gasten op verjaardagsfeesten het leuk om gevarieerde muziek te horen. Natuurlijk de house van Armin en Thijs. Maar ook leuke 80’s en 90’s classics, een paar mooie discokrakers, Top 40, wat Nederlandse meezingers en misschien een snufje happy hardcore. En daar doen deze mannen niet aan natuurlijk. Maar niet getreurd.

Prijzen verschillen behoorlijk

Er is een breed scala aan DJ’s die dat wel doen. En ook hier lijkt het aanbod op een piramide. Er zijn tegenwoordig veel mensen die zich DJ noemen. Velen denken het ook te kunnen met een paar leuke playlists van bijvoorbeeld Spotify of iTunes. Buiten dat een playlist niet kan anticiperen op het publiek zijn er vaak ook aanvullende wensen. Zoals bijvoorbeeld geluidsapparatuur. De meeste mensen en feestlocaties hebben niet genoeg geluid in huis om een echt feestje te geven. En wat leuke feestverlichting erbij is toch ook wel gezellig. Oh en een microfoon voor de speech van de bruidegom. Dus dan komt u toch al snel bij een iets ‘professioneler’ segment en drive-in shows. Ook hier is veel keuze. Van zelfstandige opererende DJ’s zoals ik zelf, tot bedrijven die vaak veel, meestal jonge, DJ’s in ‘dienst’ hebben.

Wat kost een DJ_3 saartjes 80s party
Verjaardagsfeest DJ’s; van een buurjongen die het voor niks doet tot ruim 800 euro

Prijzen verjaardag DJ’s

De prijzen hangen vaak samen met hoeveel mensen er komen dus hoeveel apparatuur moet worden meegenomen. En hoeveel uur moet worden gedraaid natuurlijk. Bij 9 van de 10 verjaardagsfeesten zijn tussen de 50 en 150 mensen aanwezig. En kan dus heel goed met een ‘standaard’ set worden gedraaid van meestal 2 ‘tops’ en 1 of 2 subwoofers. Kwaliteit van de speakers, de uitstraling van de DJ booth en wat voor soort feestverlichting de DJ meeneemt spelen zijn natuurlijk belangrijk. Maar de ervaring van de DJ is het allerbelangrijkste. Voelt hij of zij de sfeer goed aan? Let de DJ op de gasten en past hij de muziek en het volume aan op het feest en de sfeer? Een gemiddeld verjaardagsfeest duurt meestal ongeveer 5 uur.

Past de DJ zijn aanbieding aan aan uw feest tijden? Of moet u uw budget aanpassen aan zijn prijslijst?

Gemiddelde prijzen voor een DJ tijdens een verjaardagsfeest van 5 uur liggen tussen de 200 en 800 euro. En het vreemde is dat deze mensen in principe allemaal hetzelfde aanbieden en doen. Klein en goedkoop hoeft niet perse slecht te zijn. Maar groot en duur is ook geen garantie voor kwaliteit. Het verschil zit hem in de details en de hierboven genoemde zaken. Hieronder een aantal vragen die u kunt stellen om een beeld te krijgen of de offerte van uw DJ in verhouding is met anderen. Let daarnaast op dat het niet alleen gaat om bijvoorbeeld een flitsende DJ booth. De DJ is een persoonlijk onderdeel van uw feest. Prettig en professioneel contact is natuurlijk net zo belangrijk.

humphrey 50 jaar dj arjan kids
Een verzoekje tussendoor is altijd gezellig natuurlijk

Waar let je op en en welke vragen stel je aan de DJ?

  • Hoeveel jaar ervaring heeft de DJ
  • Heeft de DJ een goede lijst referenties?
  • Hoe vaak draait de DJ gemiddeld per maand?
  • Speelt de DJ alle soorten muziek?
  • Is de prijs gebaseerd op het aantal uren dat u aanvraagt?
  • Wat neemt de DJ mee aan geluid?
  • Welke verlichting neemt de DJ mee?
  • Wat voor soort DJ booth neemt de DJ mee?
  • Is het vervoer bij de prijs inbegrepen?

Wat kost een bruiloft DJ?

Voor bruiloften gelden in principe dezelfde regels als hierboven genoemd. Alleen de prijzen liggen meestal iets hoger. Gemiddeld tussen de 400 tot ongeveer 1200 euro. Daarnaast word voor het entertainment tijdens bruiloften nog wel eens wat meer uitgepakt dan tijdens een verjaardag.Je trouwt toch maar een keer tenslotte. Extra opties om de feestvreugde te vergroten zoals een zangers of saxofonist  zijn soms gewenst. Het is dus leuk als de DJ ook een aantal van dit soort opties kan aanbieden in zijn of haar offerte.

Ik reken altijd scherpe en all in prijzen, neem nu contact op voor een passende offerte voor uw feest!