Veelgestelde vragen over de openingsdans

De openingsdans tijdens jullie bruiloft is een ‘hot item’. Dit is hét moment waarbij jullie je als kers vers getrouwd stel ‘voorstellen’ aan jullie gasten. Altijd een mooi, ontroerend en feestelijk moment op elke bruiloft. Door de jaren heen heb ik honderden stellen mogen begeleiden bij het organiseren van deze bijzondere gelegenheid.

En heb ik zeer veel verschillende creatieve variaties voorbij zien komen. In dit artikel een aantal opties en tips. Mijn ervaring is dat het vaak het best is de openingsdans niet té vroeg te doen. Tijdens veel huwelijken komen mensen elkaar vaak na lange tijd weer tegen en wil men graag even bijpraten. Als de sfeer er goed in zit en iedereen is bijgepraat kan het feest beginnen. En de openingsdans is een prachtige manier om dat mee te doen. Open een feest van bijvoorbeeld 20.30 tot 01.00 is rond 22.00 uur vaak een goed moment.

Openingsdans Cylia en Thomas

Traditionele openingsdans etiquette

De formele traditie bij een openingsdans volgt het volgende patroon. Na de aankondiging dansen jullie uiteraard als eerste samen. Daarna zijn jullie ouders aan de beurt. De ouders kunnen in verschillende manieren worden betrokken natuurlijk. Maar traditioneel worden eerst de ouders van de bruid en daarna de ouders van de bruidegom op de dansvloer gevraagd. Uiteraard zijn vele variaties mogelijk en kunnen ook de getuigen en bruidsmeisjes worden meegenomen.

openingsdans Dick en Dorien

Muziek openingsdans

Kies een nummer dat bij jullie past. Een nummer waar jullie samen een mooie herinnering bij hebben. Vaak is dit een romantische nummer en begint de openingsdans klein en intiem. Mijn advies is om te kijken naar de opbouw van het nummer en te zien waar het beste te stoppen. Schuifelen voor meer dan een aantal minuten is vaak een beetje ongemakkelijk. Vervolgens word het bruidspaar afgekondigd en nogmaals gefeliciteerd en is het feest en de dansvloer officieel geopend. Een feestelijk dans nummer word opgezet en alle gasten worden uitgenodigd op de dansvloer. Op het internet zijn talloze, vaak hilarische, variaties te vinden op de muziek en de opbouw. Ik werk graag met jullie samen om een leuke mix te maken van verschillende nummers waarbij jullie je creativiteit volledig kunnen laten gaan:-). Het meest gedraaide openingsdans nummer van 2016 was Thinking out Loud van Ed Sheeran.

openingsdans mariska en niels

Top 10 openingsdans nummers

Als jullie zelf geen ‘speciaal’ liedje hebben. Hier onder een aantal mooie nummers ter inspiratie;

 • Ed Sheeran – Thinking out loud, Lego House
 • Elton John – Can you feel the love tonight
 • Joe Cocker – You are so beautiful
 • Eta James – At last
 • Cindy Lauper – True colors
 • Bruno Mars – Mary you
 • AL Green – Let’s stay together
 • Alicia Keys featuring Usher – If i ain’t got you
 • Michael Bublé – Everything
 • Adéle – Make you feel my love

Originele variaties

Als jullie van de openingsdans iets écht bijzonders willen maken zijn dit een aantal trendy en originele ideeën.

 • Het is prachtig om een goed geoefende klassieke dans te doen, een Wals of Tango bv. Jullie gasten zullen versteld staan. Zeker als jullie hen niks vertellen en in het geheim samen oefenen. Uiteraard vergt dit de nodige voorbereiding. Maar succes, ontroering en prachtige foto’s en video’s gegarandeerd.
 • De openingsdans met het ‘shock’ effect is altijd een goede ‘party starter’. Jullie beginnen langzaam en romantisch. Maar na korte tijd volgt een onderbreking en word een waanzinnig dans nummer opgezet. Jullie gaan helemaal los en trekken samen alle gasten op de dansvloer. Het feest kan beginnen!.
 •  De ‘showbiz’ entrée. Langzaam bouwt een feestnummer op. Denk aan ‘I gotta Feeling’ van de Black Eyed Peas. Terwijl de muziek opbouwt worden jullie aangekondigd. Op het moment dat de muziek zijn hoogtepunt bereikt loopt de aankondiging af en springen jullie uit de coulissen de dansvloer op en beginnen te dansen. En trekken direct alle omstanders mee de dansvloer op.
 • Een ‘flash mob’ is ook altijd erg leuk. Op een bepaald nummer starten ineens een aantal van jullie gasten een vooraf ingestudeerde dans. Jullie worden hierbij betrokken en als de aandacht van alle gasten op zijn hoogtepunt is starten jullie de openingsdans. Vergt ook zeker enige voorbereiding. Maar wat is er leuker dan de weken voor jullie huwelijk avonden lang oefenen met jullie getuigen, ouders of goede vrienden. Lachen gieren brullen:-) En een top verrassing en herinnering voor al jullie gasten.

Samen bedenken en plannen we jullie droom openingsdans!