Alle voor en nadelen onder elkaar

U geeft een feest en vraagt zich af; huur ik een DJ of een band? Er zijn natuurlijk enorm veel mogelijkheden! Afhankelijk van het type feest dat u geeft en de sfeer die u zoekt kunt u kiezen uit ontelbaar veel opties. Laten we er even van uit gaan dat u op zoek bent naar iets anders dan uw eigen Spotify playlist.

Dan komt u al snel uit op een DJ of een band. Tot een jaar of 5 a 10 geleden ging de keuze 80% van de tijd uit naar een band. De DJ is echter sterk in opkomst. De voordelen van een DJ op een rijtje.

  • Dj’s zijn tegenwoordig erg makkelijk online te vinden en te reserveren
  • DJ’s zijn over het algemeen goedkoper dan een band (zie: wat kost een DJ?)
  • DJ’s kunnen een gevarieerder repertoire spelen dan een band
  • DJ’s spelen een feestavond aan een stuk door, een band meestal sets van een paar kwartier
  • DJ’s kunnen het volume makkelijker aanpassen dan een band, dus spelen ook makkelijker aan het begin van de avond

dj arjan_Sjiek aan de amslet_uithoorn

Dus op zoek naar een DJ?

Ja en nee. Een band heeft zeker een paar grote voordelen. Om te beginnen klinkt (goed uitgevoerde) live muziek gewoon hoe dan ook ‘vetter’ dan een CD of MP3. De dynamiek van een band en de spelende muzikanten is niet te evenaren door een DJ die in zijn eentje achter een draaitafel staat (alhoewel hier ook wel verschillen zijn natuurlijk:-). Een band brengt met een goede lead zanger of zangeres zweept het publiek op, neemt de zaal mee en zet die ‘aan’. Dj’s kunnen dit op zekere hoogte natuurlijk ook, maar het is tóch anders.

Talent en pro blijburg

Wat is de beste oplossing?

Afhankelijk van het type feest dat u geeft. Uw budget en de ruimte die u heeft in de feestlocatie is een DJ waarschijnlijk vaak een goede optie. Maar als het kan en past is leuke oplossing een combinatie van een band én een DJ. De DJ warmt het publiek op en zet de sfeer neer. De band kan vervolgens het feest ‘aanzetten’. Na een goede set kan de DJ overnemen van de band en de sfeer voortzetten. Na enige tijd komt de band weer op en zo kunnen DJ en band elkaar afwisselen en aanvullen. De band sluit af met een spetterend eind optreden, de DJ kan daarna nog even rustig doordraaien terwijl het feest is afgelopen en de gasten vertrekken.

“Wij hadden Arjan gevraagd te draaien op ons huwelijksfeest voor zo’n 200 man. Hij verzorgde de muziek tijdens de pauzes van de band. Dit had hij uiteindelijk zo goed geregeld dat hij zijn nummers steeds mixte met het laatste of eerste nummer van de band. Zodat de muziek nooit stopte en het feest non-stop door kon gaan. De sfeer bleef continu uitzinnig! Het was een te gekke avond en mensen hebben het nog steeds over hoe iedereen uit z’n dak ging.”

Een laatste moderne en leuke oplossing is een tussenvorm. Een DJ met ondersteuning van live muziek zoals een zangers en of saxofonist(e). Eigenlijk het beste van beide werelden verenigt; een DJ samen met een ‘mini’ band. Goedkoper, flexibeler en compacter dan een DJ mét een band. Maar zeker een waardevolle aanvulling die veel extra dynamiek en feest brengt!

marianne speelt sax

Via mijn extra opties pagina vind u meer informatie over de verschillende mogelijkheden die ik u kan bieden.